PHONE-SERVICES

+31 06-82226541

WAT ZIET IN EEN DUURZAAM VOEDSELSYSTEEM?

Hoewel de drang om duurzame beslissingen te nemen de laatste jaren tot de top van de consumentenprioriteiten is gestegen, is het eenvoudig om meer dan ooit verbijsterd te zijn over wat duurzaamheid in ons voedselsysteem inhoudt. Wat moet ik eten om gezond en duurzaam te zijn? Het is een vraag die gemakkelijker te stellen dan te beantwoorden is, gezien de overvloed aan vaak tegenstrijdige aanbevelingen.

Om deze vraag in de context van het VK te beantwoorden, publiceerde The Sustainable Food Trust in juni 2022 een rapport. Feeding Britain From the Ground Up kreeg de opdracht met de volgende hoofdvragen in gedachten:

  • Hoe zouden landbouwsystemen die duurzaam zijn eruitzien in het VK?
  • Welke effecten zouden ze hebben op onze dagelijkse voeding, hoeveel voedsel ze zouden genereren en in welke verhoudingen?

DE KWESTIES BIJ DE HAND

Hoewel de industrialisatie van het voedselsysteem het mogelijk heeft gemaakt om enorm grotere hoeveelheden voedsel te produceren – waarvan het belang in een wereld met een groeiende bevolking niet kan worden overschat – zijn de extra effecten talrijk, gevarieerd en grotendeels negatief geweest.

Volgens het rapport hebben diepgaande landbouwmethoden tegenwoordig “bodems aangetast, biodiversiteit verloren, klimaatverandering versneld, onze landschappen vervuild en enorme hoeveelheden afval gegenereerd”.

Naast het feit dat de maaltijden van veel mensen aanzienlijk minder voedzaam zijn, heeft de industrialisering van de voedselproductie ook geleid tot een wereldwijd gezondheidsprobleem; in het VK heeft 63 procent van de mensen overgewicht of obesitas. Antibioticaresistentie en een hoger risico op zoönose zijn twee meer voorkomende methoden in de intensieve voedselproductie die van invloed zijn op de menselijke gezondheid.

We voelen ons niet langer verbonden met de geschiedenis van ons voedsel vanwege onze grote afhankelijkheid van technologie, wat ook een gevoel van vervreemding van de landbouw heeft aangemoedigd.

De Sustainable Food Trust heeft onlangs nieuw onderzoek uitgebracht dat de meest grondige analyse tot nu toe biedt van hoe diëten zouden moeten veranderen als toekomstige landbouwtechnieken in het VK de zorgen van voedselzekerheid, herstel van de biodiversiteit, klimaatverandering en een goede gezondheid zouden aanpakken.

DE RESULTATEN

Het rapport concludeerde: “Als we anders zouden eten, minder zouden eten en voedselverspilling zouden verminderen, zou een overgang in het hele VK naar duurzame en regeneratieve landbouwpraktijken, om de klimaat-, natuur- en volksgezondheidscrises aan te pakken, voldoende voedsel kunnen produceren om in stand te houden en mogelijk zelfs het huidige niveau van zelfvoorziening te verbeteren.”

Volgens Feeding Britain From the Ground Up ziet het beschreven duurzame landbouwsysteem er in het kort als volgt uit:

  • Het zou twee keer zoveel fruit, groenten en peulvruchten opleveren (erwten en bonen).
  • Intensieve, met graan gevoede veehouderij zou moeten worden afgebouwd om regeneratieve landbouw te beoefenen. Het geproduceerde graan zou gehalveerd worden als het vee geen graan kreeg.
  • De productie van varkensvlees en kip daalt met 75% als de intensieve veehouderij wordt uitgefaseerd.
  • De krant stelt echter dat toekomstige duurzame diëten vergelijkbare hoeveelheden rund- en lamsvlees zouden kunnen bevatten die meestal op gras worden gefokt.
  • Er zou een algemene overgang naar gemengde landbouw plaatsvinden wanneer gewassen en vee afwisselend worden gekweekt om de bodemvruchtbaarheid op organische wijze te herstellen. Dit zou leiden tot de herintroductie van grasland en grazend vee in akkerbouwgebieden (voornamelijk in het zuiden en oosten) en landbouw in sommige regio’s van Groot-Brittannië die momenteel worden gedomineerd door groen.
  • Agroforestry zou het mogelijk maken meer bomen in de gecultiveerde omgeving te integreren, waardoor de hoeveelheid bosbedekking met ongeveer een miljoen hectare zou toenemen. Naast de versterking van de biodiversiteit van landbouwgronden die mogelijk wordt gemaakt door de omschakeling naar biologische landbouw, zou er ook meer ruimte komen voor de natuur.

WAAR MOETEN VOEDSELBEDRIJVEN DENKEN?

De steun van de hotel- en foodservice-industrie (HaFS) is essentieel voor een succesvolle transitie naar een duurzamer voedselsysteem. De wereldwijde voedsel industrie is grotendeels verantwoordelijk voor de klimaatcatastrofe, wat de noodzaak aantoont van ‘radicale, snelle verandering’.

De Britse voedingsindustrie kan ervoor kiezen om haar menu’s opnieuw te evalueren in het licht van deze bevindingen, meer fruit, groenten en peulvruchten toe te voegen, terwijl ze overweegt af te stappen van intensief gekweekt, graangevoerd vee.

Een ander essentieel element van elk duurzaam inkoopplan is de beslissing om bij lokale verkopers te kopen.

Scope-identificatie en decarbonisatie Een ander belangrijk stukje van de puzzel, nummer 3, emissies door de industrie, is nog niet ingevoerd, maar is dringend nodig in de hotelsector.

Voedselverspilling is nog een ander urgent probleem; volgens de Food Waste Index 2021 van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties zal naar verwachting 931 miljoen ton voedsel per jaar worden verspild, waarvan 26% afkomstig is uit de foodservice-industrie.

VOEDSELPRINT DOOR VOEDING: VEREENVOUDIGING DUURZAAMHEID

Nutritics heeft Foodprint gecreëerd, een volledig geautomatiseerd en transparant scoresysteem voor de CO2-voetafdruk voor foodservice- en horecabedrijven, als onderdeel van de voortdurende toewijding van ons bedrijf aan innovatie. De systeem biedt bedrijven een geavanceerde manier om de ecologische voetafdruk van het voedsel dat ze kopen te begrijpen, te controleren en erover te rapporteren, hoe het evolueert en hoe het het milieu beïnvloedt. De technologie voldoet aan hun niet-financiële scope 3 ESG-rapportagestandaarden en automatiseert deze.

Bovendien kunnen foodservicebedrijven Foodprint-technologie gebruiken om met consumenten en klanten te communiceren door een CO2-voetafdrukscore toe te voegen aan verpakkingen, maaltijden en reclamemateriaal.

Dit kan het gemakkelijker maken om circulaire menu’s te ontwikkelen, menu’s te optimaliseren om de voorkeuren van de consument weer te geven en om low-impact voedselopties toe te voegen.

Foodprint produceert nauwkeurige en betrouwbare gegevens om voedingsbedrijven te helpen bij het bereiken van netto nul door het meest recente academische onderzoek te combineren met geavanceerde technologie. Foodserviceproviders kunnen meer milieuvriendelijke beslissingen nemen over hun menu-items dankzij Foodprint, dat hen gegevens en inzichten geeft over de effecten van het voedsel dat ze serveren, van boer tot bord.

Daarnaast biedt Nutritics een volledig geautomatiseerd voorraadbeheer- en bestelsysteem dat uw bedrijf kan helpen bij het volgen en minimaliseren van keukenafval, wat de kosten verlaagt en een kleinere negatieve impact op het milieu heeft.

img_team_03_home02-JX6PQV5.jpg

Mary H. Chandler

Bedankt voor uw bezoek aan Voedselagenda! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over duurzaam voedsel voor de toekomst!