PHONE-SERVICES

+31 06-82226541

6 van ‘s werelds meest duurzame voedingsmiddelen

Iedereen zou de macht moeten hebben om betere voedselbeslissingen te nemen, gezien de urgentie waarmee we het milieu-effect van ons dagelijks leven moeten verminderen.

Ontdek enkele voedingsmiddelen die bovenaan staan ​​op het gebied van duurzaamheid en leer waarom ze de beste zijn door verder te lezen.

PADDESTOELEN

Champignons hebben een zeer kleine milieu-impact omdat ze zich kunnen ontwikkelen met compost gemaakt van overgebleven bijproducten van andere gewassen. Ze produceren ook ongelooflijk lage CO2-uitstoot en gebruiken heel weinig water (minder dan twee gallons per pond). Daarnaast hebben paddenstoelen relatief weinig ruimte nodig om te groeien; een hectare kan tot een miljoen pond paddenstoelen opleveren.

PULSEN

Omdat er weinig water nodig is om een ​​hoge opbrengst te genereren, behoren bonen, linzen, erwten en andere peulvruchten tot de meest toegankelijke duurzame voedingsmiddelen op de markt. In duurzame landbouw hebben peulvruchten ook een superkracht: ze kunnen stikstof binden in combinatie met de behulpzame bacterie rhizobia. Om een ​​ondergronds groen pakhuis te bouwen, exploiteren deze bacteriën de plant om stikstof uit de atmosfeer op te nemen en op te slaan in de wortels van de plant. De opgeslagen stikstof komt vrij in de bodem wanneer de peulvruchten hun levenscyclus hebben voltooid en zijn dan bruikbaar voor andere planten. Peulvruchten voeren deze taak uit door de benodigde hulpbronnen te verminderen en tegelijkertijd de bodem actief te voeden door de vraag naar synthetische stikstofmeststoffen te verminderen. Peulvruchten zijn ook een fantastische bron van plantaardige eiwitten, waardoor ze van vitaal belang zijn bij het promoten van een vleesvrij of vleesarm dieet, wat op zich een milieuvriendelijkere keuze is. Zelfs vitamine B12, dat misschien moeilijk te verkrijgen is met een veganistisch of vegetarisch dieet, is erin aanwezig.

MOSSELEN

In tegenstelling tot veel andere soorten zeevruchten, kunnen mosselen op een verantwoorde manier worden gekweekt. Hoewel ze uit het wild kunnen worden gehaald, worden de meeste mosselen gekweekt aan lange lijnen die in de zee hangen. Deze aquacultuur gebruikt geen land, vereist geen voer en oogsten veroorzaakt geen significante bijvangst of schade aan ecosystemen. Daarom heeft het een fractie van het milieu-effect van het produceren van meer conventionele dierlijke eiwitten. Door koolstofdioxide uit het water te halen om hun schelpen te ontwikkelen, dragen mosselen bovendien actief bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Ze zijn een geweldige vervanging voor andere, minder duurzame opties vanwege hun vlezige textuur en hoog eiwitgehalte.

ZEEWIER

Zeewier is niet alleen een deel van zeer voedzaam voedsel, maar ook de minst destructieve vorm van aquacultuur. Zeewier produceert overvloedige gewassen zonder de noodzaak van kunstmest of vervuilende chemicaliën, omdat het alles krijgt wat het nodig heeft uit de oceaan eromheen. Bovendien verwijdert zeewier overtollige voedingsstoffen zoals fosfor en stikstof uit het water. Oplossen van problemen veroorzaakt door rioleringsinstallaties, viskwekerijen en landbouwafval. Bovendien spelen de enorme kelpbossen op de bodem van de oceaan een belangrijke en ondergewaardeerde rol bij het opnemen en opslaan van koolstofdioxide. Zeewier kan bij zorgvuldig oogsten meer CO2 opnemen omdat het zich sneller ontwikkelt dan terrestrische planten. Bovendien biedt zeewier een seizoensgebonden vervanging voor kustgemeenschappen die afhankelijk zijn van de visserij, waardoor de regionale economie wordt gestimuleerd en overbevissing wordt bestreden.

GRANEN EN GRANEN

Granen en granen stoten slechts 1,4 kilogram CO2-equivalenten per kilogram uit, waardoor de uitstoot van broeikasgassen laag is. Ze hebben ook aanzienlijk minder water nodig dan dierlijke producten; tarwe gebruikt bijvoorbeeld slechts 138 gallons water per pond, slechts ongeveer 7% meer water dan nodig is om dezelfde hoeveelheid rundvlees te produceren. Kies granen en granen die in uw eigen land worden verbouwd om voedselkilometers te beperken en ervoor te zorgen dat transport hun ecologische voetafdruk niet significant vergroot.

BIO GROENTEN EN FRUIT

Groenten en fruit zijn een must-have op elke lijst van milieuvriendelijke voedingsmiddelen, maar biologisch is altijd de beste keuze. Biologische landbouw vermindert het overmatige gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen, die cruciaal zijn voor de gezondheid van de bodem op de lange termijn. Om voedselkilometers en de milieu-impact van uw producten te beperken, moet u waar mogelijk lokaal en in het seizoen inkopen.

Registreer u meteen voor vroege toegang tot Foodprint by Nutritics als u meer wilt weten over de ecologische voetafdruk van uw maaltijden en hoe het bekendmaken hiervan uw bedrijf kan helpen.

img_team_03_home02-JX6PQV5.jpg

Mary H. Chandler

Bedankt voor uw bezoek aan Voedselagenda! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over duurzaam voedsel voor de toekomst!