PHONE-SERVICES

+31 06-82226541

Soorten voedingsmiddelen duurzaam

Zeven voedingsmiddelen die je helpen om duurzamer te eten

Plantaardige voedselgroepen kunnen mensen helpen duurzamer te eten.

Het voedsel dat we elke dag eten, heeft de wereld veranderd. Natuurlijke hulpbronnen zijn uitgeput om plaats te maken voor vee en gewassen om vee te voeren. Onze oceanen worden guur door overbevissing. De invloed van voedselproductie op klimaatverandering is enorm. Volgens statistieken is de vlees- en zuivelproductie goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, het watergebruik en het verbruik van andere natuurlijke hulpbronnen.

We moeten onze voeding aanpassen door prioriteit te geven aan plantaardige maaltijden en ons gebruik van dierlijke producten te verminderen. Chef David Edward Raj, een culinaire uitvinder, biedt een paar ideeën voor eetgewoonten die gezond, smakelijk en duurzaam zijn.

Spruiten

Tijdens de kiemfase wordt de voedingswaarde van de plant verdubbeld en in sommige gevallen verdrievoudigd. Spruiten zijn heerlijk en worden geserveerd als bijgerecht met een lichte dressing of toegevoegd aan soepen, salades en sandwiches.

Groenten met wortels

Wortelgroenten zijn populair vanwege hun hoge gehalte aan koolhydraten. Het zijn de scherpe en kleurrijke ondergrondse delen van de plant. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen en overleven lang na de oogst in vergelijking met andere groenten. Als je minder koolhydraten wilt eten, vervang dan de wortelen en pastinaken door rapen.

Zaden en noten

Noten en zaden worden beschouwd als kleine krachtpatsers op het gebied van voeding, en ze hebben ongeëvenaarde eiwitten, vitamine E, een gezond vetgehalte en een geweldige smaak en textuur. Hun knapperigheid is gunstig voor salades, soepen en desserts.

Paddestoelen

Volgens onderzoek zijn er ongeveer 2.000 soorten eetbare paddenstoelen. Ze worden al eeuwenlang gekweekt vanwege hun smaak en voedingswaarde. Ze bevatten veel B- en D-vitamines en eiwitten en vezels. Champignons kunnen ook groeien op plaatsen waar andere edibles dat niet kunnen. Ze zijn een aangename toevoeging en een goede vleesvervanger vanwege hun textuur en umami-smaak.

Groenen met bladeren

Ze zijn de meest flexibele en voedzame van alle groenten. Ze worden gekweekt als onderdeel van andere groenten zoals bieten en pompoenen, en individuele bladeren. Ze bevatten veel voedingsvezels, veel vitamines en mineralen, bevatten weinig calorieën en zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Bladgroenten groeien snel en worden wereldwijd in tal van recepten gebruikt, zowel gekookt als rauw. Sommige bladgroenten, zoals Moringa, worden beschouwd als superfoods.

Groenten en fruit

Groenteachtige vruchten zijn zoetere groenten met een hoger gehalte aan koolhydraten en water. Voorbeelden zijn pompoen, tomaten, aubergines/aubergines, paprika’s en courgettes. Fruit en groenten die in warme klimaten worden gekweekt, bevatten veel vitamine C en vezels en kunnen op verschillende manieren worden gegeten.

Granen, peulvruchten en peulvruchten

Granen en granen zijn de belangrijkste voedingsbronnen voor de mens. Rijst, maïs, tarwe en gierst zijn slechts enkele voorbeelden van koolhydraatbronnen. Velen zijn gemakkelijk toegankelijk, terwijl andere via een uitgebalanceerd dieet opnieuw in het voedselsysteem moeten worden geïntroduceerd. De vraag naar en beschikbaarheid van verschillende minder gangbare gewassen moet zorgvuldig en duurzaam worden verhoogd om de voeding en de landbouwbiodiversiteit te verbeteren.

img_team_03_home02-JX6PQV5.jpg

Mary H. Chandler

Bedankt voor uw bezoek aan Voedselagenda! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over duurzaam voedsel voor de toekomst!