PHONE-SERVICES

+31 06-82226541

Duurzaam voedsel

Wat is de definitie van duurzaam voedsel? Een gids voor duurzamer eten

“Kunnen we onszelf voeden?” Dit essentiële onderwerp is steeds populairder geworden naarmate mensen hun eetgewoonten en de milieueffecten van voedselverwerking onderzoeken. Voedsel is nu verantwoordelijk voor bijna 25% van alle uitstoot van broeikasgassen in het milieu.

Voedsel heeft ook invloed op land- en watersystemen. De landbouw gebruikt 70% van het water dat wordt gewonnen uit zoetwatermeren en rivieren, en de landbouw is verantwoordelijk voor 60% van de ontbossing door land te verwijderen voor gewassen. De vraag is dan ook: hoe kunnen we duurzaam eten?

Wat is duurzaam eten precies?

Het selecteren van voedsel dat goed is voor ons lichaam en het milieu maakt deel uit van duurzaam eten. Dit verwijst naar maaltijden die een gezond dieet voor het lichaam bieden en helpen bij het behoud van het milieu. Dit zijn voedingsmiddelen die zijn verbouwd en bereid op een manier die het milieu niet schaadt of het vermogen van toekomstige generaties om aan hun behoeften te voldoen in gevaar brengt.

Volgens de 2019 EAT-Lancet Commission on Healthy Diets is er de afgelopen decennia een wereldwijde beweging geweest in de richting van plantaardig voedsel zoals peulvruchten, fruit, granen en groenten. De afschaffing van bewerkte voedingsmiddelen is bedoeld om de negatieve milieu-impact van voedselproductie te verminderen, voedselgerelateerde ziekten uit te bannen en het leven van mensen te verlengen.

Het is vermeldenswaard dat duurzaam eten gevolgen heeft voor de landbouwproductie en -verwerking vanwege de veranderende marktdynamiek en de vraag van klanten. Naarmate mensen afstand nemen van voedsel dat op niet-duurzame manieren is verbouwd, wordt de hele productieketen ertoe aangezet om over te stappen op duurzamere methoden

Advies over duurzaam eten

Eet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen

Met name de voeding van veel mensen bestaat uit slechts een paar soorten voedsel, waardoor de voedingsstoffen die ze uit hun voedsel kunnen halen, worden beperkt. Door je voeding te variëren, kun je echter meer voedingsstoffen binnenkrijgen. In plaats van je eiwitbronnen te beperken tot rundvlees, kunnen andere voedingsmiddelen zoals vis en linzen helpen om het lichaam te voorzien van omega-3, omega-6 en antioxidanten.

Verhoog uw inname van plantaardig voedsel.

Tegenwoordig kiezen meer mensen dan in enige voorgaande periode in de geschiedenis voor een plantaardig dieet met noten, peulvruchten en groenten, en plantaardig voedsel is gezonder dan dierlijke alternatieven. Mensen nemen signalen over van Aziatische gemeenschappen die sterk afhankelijk zijn van plantaardige diëten, zoals Maleisië en China.

Voor uitstekende smaken en een betere gezondheid hebben mediterrane gemeenschappen de vaardigheid onder de knie om plantaardige keukens zoals pasta, stoofschotels en tagines te produceren.

Uw voedselproductie

Wanneer u uw voedsel verbouwt, elimineert u de noodzaak om het over grote afstanden te vervoeren in voertuigen die verontreinigende stoffen in de atmosfeer uitstoten. Het betekent ook dat uw voedselgewassen zullen helpen om wat koolstofdioxide uit de atmosfeer op te nemen.

Het is belangrijk op te merken dat het verhogen van je voedsel geen enorm stuk land vereist. Boerenkool, tomaten, uien en kruiden kunnen allemaal in een tuin worden gekweekt. Ook het planten van voedselgewassen in potten op een balkon of bloembak behoort tot de mogelijkheden.

Een groeiend deel van uw Voedsel kan u helpen geld te besparen op boodschappen. Het is ook een geweldige manier om te voorkomen dat u giftige chemicaliën binnenkrijgt die worden gebruikt in de teelt en verwerking van gewassen.

Verspil geen voedsel

Tegenwoordig verspilt het gemiddelde huishouden meer dan 30% van het voedsel dat het koopt. Dit is echter een verspilling van tijd en geld. Om voedselverspilling te voorkomen, moet u zorgvuldig de voedselbehoeften van uw gezin onderzoeken en alleen genoeg kopen om aan die behoeften te voldoen. Ook technieken voor het bewaren van voedsel, zoals drogen en koelen, moeten worden onderzocht.

Begin een discussie over gezond eten.

Iedereen die aan duurzaamheid werkt, is het erover eens dat de ‘oorlog’ niet alleen kan worden gewonnen, en in plaats daarvan maakt samenwerking als gemeenschap vooruitgang eenvoudiger. Overweeg daarom om het onderwerp met goede vrienden ter sprake te brengen en hen aan te moedigen om duurzame eetgewoonten aan te nemen.

Het discours zou zich moeten richten op handelaren op de voedselmarkt, die moeten worden aangemoedigd om duurzaam voedsel op voorraad te houden.

Koop en consumeer alleen gecertificeerd voedsel.

Controleren op geschikte certificeringen is een methode om gezonde en duurzame maaltijden te ontdekken.

Deze certificaten zorgen ervoor dat het Voedsel op verantwoorde wijze wordt verkregen en geproduceerd. Fairtrade (dat zich richt op het helpen van boeren en arbeiders, met name in ontwikkelingslanden) en MSC zijn twee prachtige emblemen om naar te zoeken (ze richten zich op duurzaam gebruik van aquatische hulpbronnen).

Duurzame voeding en eetgewoonten vormen de kern van het verbeteren van de gezondheid van mens en milieu. Het consumeren van duurzaam voedsel draagt ​​bij aan de adoptie van duurzaamheid in de hele productie- en toeleveringsketen.

Laat u niet verleiden tot het kopen van voedsel op het marktschap; kies in plaats daarvan voor duurzame oplossingen om van de planeet een betere plek te maken voor huidige en toekomstige generaties.

img_team_03_home02-JX6PQV5.jpg

Mary H. Chandler

Bedankt voor uw bezoek aan Voedselagenda! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over duurzaam voedsel voor de toekomst!