PHONE-SERVICES

+31 06-82226541

Meest duurzame voedingsmiddelen en duurzaam eten

De wereldwijde voedselindustrie is een van de meest milieuverspillende toeleveringsketens die de mensheid heeft bedacht, waarbij grote hoeveelheden water, land en andere hulpbronnen worden verbruikt, terwijl enorme hoeveelheden broeikasgassen worden uitgestoten voor inefficiënte opbrengsten.

Duurzaamheid van voedsel is echter moeilijk te bereiken, en zelfs de meest toegewijde eco-strijders vinden het moeilijk om een ​​milieuvriendelijk dieet te volgen. Eenvoudig vlees en groenten die duurzame voedselbronnen zijn en die u in uw huidige levensstijl en dieet kunt opnemen, worden in dit artikel besproken.

Hier is onze lijst met ‘s werelds meest duurzame voedingsmiddelen, waaronder bizons, bonen, rijst en linzen.

WAT ZIJN DUURZAME VOEDSEL EN WAT IS DUURZAAM ETEN?

Duurzame voedingsmiddelen worden verbouwd of gekweekt op een manier die een minimale nadelige impact heeft op het milieu en de gemeenschappen waarin ze worden geproduceerd. Duurzame voedingsmiddelen hebben een lage uitstoot van broeikasgassen en gebruiken hulpbronnen op de meest duurzame manier die mogelijk is.

Het doel van duurzaam voedsel is om de ecologische voetafdruk van hun productie te verkleinen. We kunnen helpen ons milieu-effect op wereldschaal te verminderen door te kiezen voor duurzaam eten.

Duurzaam eten houdt ook rekening met hoe dieren worden geproduceerd en geslacht en hoe boeren worden behandeld en gecompenseerd. Als we de steeds groter wordende menselijke bevolking en het steeds kleiner wordende aanbod van hulpbronnen (land, water en voedsel) die we op aarde hebben, beheren, moet toekomstig voedsel duurzaam zijn.

VOEDINGSMIDDELEN DIE HET DUURZAAMST ZIJN

Vlees, vis en groenten staan ​​allemaal op onze lijst van duurzame voedingsmiddelen. Natuurlijk heeft het consumeren van vlees ethische implicaties, maar veel vleesproducten zijn veel duurzamer dan andere

Hier zijn enkele van de meest voorkomende voorbeelden van duurzaam voedsel:

#1 BONEN

Bonen zijn een van de meest geproduceerde en meest verkrijgbare duurzame voedingsmiddelen. Ze zijn ook vrij eenvoudig op te nemen in uw huidige dieet en verkrijgbaar in verschillende smaken.

Bonen maken deel uit van de peulvruchtenfamilie, waaronder peulvruchten. Ze zijn zowel milieuvriendelijk als ongelooflijk gezond (vanwege hun lage watergehalte en hoge opbrengst). Bonen bevatten veel eiwitten (uitstekend voor vegetarische en veganistische diëten) en B12, die we over het algemeen krijgen van rood vlees zoals rundvlees

Bonen zijn onder andere pintobonen, bruine bonen, tuinbonen en sojabonen (gebruikt om tofu te bereiden).

#2 MOSSELEN

Mosselen zijn een ondergewaardeerd schelpdier omdat ze, in tegenstelling tot de meeste zeevruchten, duurzaam kunnen worden geproduceerd. Het grootste deel van de mosselen wordt gekweekt, met enorme lijnen over de zee, en de mosselen worden geoogst zonder substantiële bijvangst of verwoesting van het koraalrif.

Mosselen bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je gezondheid. Hun vlezige textuur en smaak maken ze tot een bijzonder veelbelovend alternatief voor traditionele vis en vlees dat duurzaam niet meer geproduceerd kan worden.

# 3 BIO GROENTEN

Natuurlijk is een lijst met duurzame maaltijden niet compleet zonder groenten, maar je moet selectief zijn bij het kopen ervan.

Het beste alternatief is om biologisch te gaan, waarbij je veel minder bestrijdingsmiddelen op de bodem aanbrengt. Hierdoor blijft de natuurlijke uitstraling van uw groenten behouden. Het zorgt er ook voor dat het vuil niet overbelast raakt met kunstmatige stoffen, wat cruciaal is voor de levensvatbaarheid van landbouwgrond op de lange termijn.

#4 BLADGROENEN

Bladgroenten, inclusief alles van boerenkool tot spinazie, zijn de essentie van voedzaam voedsel, en ze zullen gunstig voor je zijn als het groen en weelderig is. Bladgroenten zijn eenvoudig te maken in grote hoeveelheden en met weinig middelen, en er zijn veel verschillende soorten om te testen.

Bladgroenten zijn niet alleen voor salades en smoothies; ze zijn ook heerlijk in andere gerechten (boerenkoolchips, spinaziecurry’s, slawraps en meer!).

#5 RIJST

Rijst is een veel voorkomende voedselbron in veel plaatsen van de wereld vanwege zijn traditionele winterhardheid en hoge energie-inhoud.

Rijst is eenvoudig te verbouwen en ondanks onze verbeelding van uitgestrekte rijstvelden die van het water druipen, heeft rijst weinig water nodig om te gedijen. Rijst is eenvoudig te ontwikkelen, te bereiden en voor lange tijd op te slaan.

#6 LINZEN

Linzen zijn een soort peulvrucht (en worden vaak als een soort boon beschouwd). Toch zullen we ze afzonderlijk opsommen, omdat ze een geweldige bron van eiwitten zijn en een uitstekend alternatief voor andere bonen.

Linzen hebben heel weinig water nodig om te produceren en geven veel eiwitten. Salades, soepen, curry’s en diverse andere maaltijden profiteren hiervan.

#7 BIO VRUCHTEN

Fruit mag net als groenten niet van onze lijst met duurzame voedingsmiddelen worden weggelaten, maar u moet uw fruit zorgvuldig uitkiezen. Kiezen voor biologisch geteeld fruit is altijd een veilige gok als je in de winkel of op de markt bent.

Koop indien mogelijk lokaal seizoensfruit om uw ecologische voetafdruk te verkleinen (het fruit heeft een kortere afstand afgelegd om het schap te bereiken). Fruit is heel verschillend en hun beschikbaarheid in uw regio wordt bepaald door het klimaat, de vraag en een verscheidenheid aan fruitsoorten andere factoren.

#8 BIZON

Vlees (met name rood vlees) is van oudsher moeilijk duurzaam te produceren vanwege het uitgestrekte land en het water dat nodig is om vee te voeden. De stijgende vraag naar rundvleesproducten zoals steaks en hamburgers heeft geleid tot ontbossing en klimaatverandering.

Als je nog niet klaar bent om plantaardig te gaan eten, is bizon een van de meest duurzame vleesopties. Het vertrappen van bizons helpt de flora te regenereren en hun begrazingsmethoden zijn aanzienlijk duurzamer dan die van koeien.

HOE BEWUST ETEN?

We erkennen dat het veranderen van voedingspatroon en het doorvoeren van ingrijpende veranderingen in levensstijl een uitdaging kunnen zijn, maar het is nooit onmogelijk. Klein beginnen is de sleutel tot duurzaam eten. Vervang de beef burger door een veggie burger, of maak een heerlijke tofu chili in plaats van chili con carne.

Duurzame lokale voedingsmiddelen zijn de juiste keuze, omdat ze je ecologische voetafdruk drastisch verlagen. Waarom geen lokaal grasgevoerd lam kopen in plaats van lamsvlees uit Nieuw-Zeeland te importeren?

De gemakkelijkste weg naar duurzaamheid is echter het elimineren of verminderen van uw vleesconsumptie tot een paar keer per week in plaats van elke dag. Dit vermindert de vraag naar in massa geproduceerd vlees en verlaagt tegelijkertijd uw ecologische voetafdruk (een plantaardig dieet biedt ook verschillende gezondheidsvoordelen!).

DUURZAAM VERPAKKEN

Het is ook van cruciaal belang ervoor te zorgen dat u voedselverpakkingen recyclet. Recycling heeft een aanzienlijke impact en kan het afval aanzienlijk verminderen.

Er zijn tal van geweldige opties die het recyclen gemakkelijker maken, of je nu een doorgewinterde professional bent met correct geëtiketteerde recyclingblikken of iemand die net begint! Een blikjesbreker kan je bijvoorbeeld helpen om ruimte in huis te besparen en minder vuilniszakken te gebruiken.

Wees dus inventief. Pak een blikjesbreker of kijk online. Het meest cruciale onderdeel van elk project is om te beginnen. Vergeet niet dat de Home buddy Soda Can Crusher ook in Canada verkrijgbaar is.

img_team_03_home02-JX6PQV5.jpg

Mary H. Chandler

Bedankt voor uw bezoek aan Voedselagenda! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over duurzaam voedsel voor de toekomst!