PHONE-SERVICES

+31 06-82226541

Tien suggesties om duurzamer te eten

EETGIDS VOOR DE PLANEET

De aarde is in gevaar en we zullen haar niet kunnen redden totdat we ons voedselsysteem veranderen.

Hier leest u hoe we allemaal veranderingen in onze voeding kunnen aanbrengen om ons te helpen gezonder en duurzamer te eten en tegelijkertijd goed te zijn voor het milieu.

De wereld is veranderd door wat we eten. Wereldwijd zijn bossen vernietigd om plaats te maken voor vee en gewassen om dieren te voeren, terwijl onze oceanen onvruchtbaar zijn geworden door trawlvisserij en overbevissing. Voedselproductie is niet alleen de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van wilde dieren, maar het draagt ​​ook bij aan klimaatverandering, goed voor bijna een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

1. EET MEER GROENTEN

Veehouderij voor vlees en zuivel vereist veel gebieden en veel water en voer. Alleen al de veehouderij is verantwoordelijk voor bijna 15% van alle uitstoot van broeikasgassen. Nu de wereldwijde vleesconsumptie tussen 1992 en 2016 met 500% is gestegen, is het duidelijk dat we onze voeding opnieuw in evenwicht moeten brengen door prioriteit te geven aan groenten en onze inname van dierlijke producten te beperken.

2. EET MEER VERSCHILLENDE VOEDSEL

Slechts 12 planten- en diersoorten zijn goed voor 75% van de wereldvoedselvoorziening. Het gebrek aan variatie in de landbouw is zowel schadelijk voor het milieu als een gevaar voor de voedselzekerheid. Meer variatie in onze maaltijden is dus cruciaal. We hebben samen met Knorr de Future 50 Foods geïdentificeerd om het milieu-effect van ons voedselsysteem te helpen verminderen.

3. MAAK GEBRUIK VAN JE STEM

De Amazon staat momenteel in brand en de items die we kopen maken deel uit van het systeem dat deze ramp veroorzaakt. Er is genoeg ruimte om genoeg voedsel te verbouwen om tegen 2050 2 miljard mensen meer te voeden zonder meer bomen te verbranden of te kappen. Help ons de regering onder druk te zetten door voedsel te eisen dat vrij is van ontbossing.

4. KIES ZEEVRUCHTEN MET GEWETEN!

Ongeveer 94 procent van de vispopulaties wordt ofwel overbevist (34 procent) of bevist tot hun maximale duurzame opbrengst (60 procent), en de aquacultuur heeft zijn problemen. Wanneer zeevruchten echter op de juiste manier worden geproduceerd, kan dit de mens, het milieu en het klimaat ten goede komen. Probeer een verscheidenheid aan soorten uit goed beheerde bronnen, eet lager in de voedselketen en kies zeevruchten met een kleinere ecologische voetafdruk. Zie voor meer informatie onze topsuggesties voor zeevruchten!

5. VERMINDER AFVAL

Voedselverspilling is een groot probleem. Voedselverspilling is goed voor 30% van de totale productie, met grote gevolgen voor het milieu. Voedselverspilling zou na China en de Verenigde Staten de grootste uitstoter van broeikasgassen zijn. Het is gemakkelijk om afval in huis te verminderen: vries alles in wat je niet meteen kunt eten en koop, indien mogelijk, los voedsel, zodat je precies de hoeveelheid kunt kiezen die je nodig hebt

6. KWEEK JE GROENTEN

Wat is er lekkerder dan rechtstreeks uit de tuin, verse producten van eigen bodem? Het is niet alleen gezond en lekker, maar het heeft ook geen koolstofafdruk zoals in de winkel gekocht voedsel.

7. CONTROLEER OP RSPO-GECERTIFICEERDE PALMOLIE IN PRODUCTEN.

Niet-duurzame palmolie veroorzaakt wijdverbreide ontbossing, brengt dieren zoals orang-oetans en tijgers in gevaar, draagt ​​bij aan de uitstoot van broeikasgassen en vergroot het risico op klimaatverandering. Het volledig afwijzen van palmolie kan echter onvoorziene gevolgen hebben, omdat alternatieven veel slechter kunnen zijn voor het milieu en tot negen keer zoveel land nodig hebben om te produceren. Zoek naar producten die RSPO-gecertificeerde duurzame palmolie bevatten wanneer u koopt.

8. KRIJG GIKI

Giki is een gratis smartphone-app die ethische en milieu-informatie geeft over meer dan 250.000 producten. Het kan u alles vertellen, van de vraag of de verpakking recyclebaar is tot of de materialen op verantwoorde wijze zijn ingekocht, inclusief palmolie. Meer informatie vindt u hier.

9. GEBRUIK GEEN PLASTIC

Onze natuurlijke wereld en zelfs ons voedsel is besmet met plastic. Als je gaat winkelen, neem dan een herbruikbare tas mee, kies waar mogelijk voor verpakkingsvrij fruit en groenten en vraag bedrijven en winkels die nog steeds plastic gebruiken om alternatieven te zoeken.

10. EET SEIZOENSVOEDSEL

Probeer seizoensgebonden voedsel van uw plaatselijke boerderijwinkel of groenteboer in uw dieet op te nemen. U kunt lokale boeren ontmoeten en leren hoe u seizoensgebonden maaltijden kunt bereiden en uw lokale economie kunt ondersteunen.

img_team_03_home02-JX6PQV5.jpg

Mary H. Chandler

Bedankt voor uw bezoek aan Voedselagenda! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over duurzaam voedsel voor de toekomst!