PHONE-SERVICES

+31 06-82226541

Tien suggesties voor een gezond lichaam en planeet om duurzaam te eten

Heb je er ooit aan gedacht om een ​​dieet te kiezen dat ook de gezondheid van het milieu ondersteunt? Veel diëten helpen je om af te vallen en je algemene gezondheid te verbeteren. Uw gezondheid, portemonnee en het milieu kunnen allemaal profiteren van duurzaam leren eten.

Wat betekent de term “duurzame voeding”?

Om als duurzaam te worden beschouwd, moet een dieet worden gecreëerd om het milieu te beschermen en een minimale impact op de biodiversiteit, ecosystemen en natuurlijke hulpbronnen te hebben. Een duurzaam dieet moet ook “economisch haalbaar, cultureel aanvaardbaar, veilig en voedzaam zijn.”

Milieuschade wordt meer veroorzaakt door emissies van voedselproductie dan door emissies van transport. Onderzoekers beoordelen het landgebruik, het watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen van een voedselsysteem om de duurzaamheid ervan te bepalen. De ozonlaag wordt aangetast door de uitstoot van broeikasgassen, die warmte vasthouden in de atmosfeer en de opwarming van de aarde veroorzaken.

Naast problemen met het milieu, bieden bestaande voedselsystemen ook veel slechte voedselopties die onze fysieke gezondheid kunnen schaden, de levensverwachting kunnen verkorten en het risico op het ontwikkelen van een aantal chronische ziekten kunnen vergroten.

Laten we beginnen met tien suggesties om duurzaam te eten voor zowel uw gezondheid als die van het milieu.

1. Eet meer planten (en minder vlees)

Landbouw waarbij dieren betrokken zijn, is over het algemeen niet effectief. Dieren hebben ruimte nodig om te grazen. Zo bezetten ze ongeveer 70% van alle landbouwgrond, wat leidt tot onnodige ontbossing. De productie van dierlijke producten zorgt voor veel meer uitstoot van broeikasgassen dan de productie van plantaardige eiwitten. De uitstoot bij de productie van diervoeder alleen is groter dan bij de productie van plantaardige eiwitten. En uiteindelijk hebben dieren twee keer zoveel voedsel nodig om vlees te produceren!

2. Consumeer minder sterk bewerkte voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen die ultra-bewerkt zijn, bevatten vaak veel vet, suiker en additieven. Enkele voorbeelden van dranken met toegevoegde suiker, frites, kant-en-klare desserts en vleeswaren. De productie, distributie en consumptie van deze voedingsmiddelen verhogen de uitstoot van broeikasgassen. Sterker nog, de rechtvaardiging om te bezuinigen op ultrabewerkte voedingsmiddelen!

3. Kies je zeevruchten verstandig

De duurzaamheidseisen van de huidige visserijwetgeving zijn bedoeld om het oceaanmilieu te beschermen, overbevissing te voorkomen, bijvangst te minimaliseren en natuurlijke habitats te respecteren.

Een methode voor aanbieders om aan de stijgende vraag naar zeevruchten te voldoen zonder de oceanen uit te putten, is aquacultuur (viskweek). De Omega-3-concentratie, het kwikgehalte en de “eco-ratings” van verschillende schaal-en schelpdieren worden weergegeven door de Environmental Defense Fund Seafood Selector. U kunt deze markers gebruiken om de voedingswaarde en ecologische duurzaamheid van verschillende soorten vis en zeevruchten te beoordelen.

4. Koop regionaal

Voedsel dat wordt verbouwd in de buurt van uw woonplaats, heeft het potentieel om minder energie te verbruiken, minder broeikasgassen uit te stoten en minder hulpbronnen te gebruiken dan voedsel dat over grote afstanden wordt vervoerd. Als u echter ver moet gaan om lokale goederen te kopen, kunnen de voordelen verloren gaan, dus probeer indien mogelijk dicht bij huis te winkelen!

5. Koop per seizoen

Seizoensgroenten kopen biedt heel wat voordelen!

Producten die in het seizoen zijn, komen doorgaans dichter bij supermarkten, waardoor ze minder brandstof verbruiken en daardoor minder vervuiling veroorzaken.

Aan de andere kant hebben producten die buiten het seizoen zijn geteeld, gespecialiseerde, energierijke verwarming en verlichting nodig om te gedijen. Seizoensproducten smaken vaak beter en zijn gunstiger geprijsd en hebben een kleinere impact op het milieu!

6. Koop in bulk

U kunt onnodig verpakkingsafval verminderen en de energie en middelen besparen die worden gebruikt om die verpakking te maken door in de bulkafdeling van een supermarkt te kopen.

Koop wasbare, herbruikbare tassen die u kunt gebruiken bij het winkelen in de product- en bulkafdelingen om uw effectiviteit te maximaliseren.

7. Minimaliseer voedselverspilling

Wist je dat een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild?

Voedselverspilling op stortplaatsen draagt ​​bij aan lucht-, water- en landvervuiling. Voedselproductie verbruikt energie, water, kunstmest, land en brandstof. Het is zonde om zoveel middelen te gebruiken om ze alleen maar te dumpen!

8. Minimaliseren, hergebruiken en hergebruiken

U kunt uw milieu-impact verminderen door keukenafval te verminderen.

9. Bereid uw maaltijden voor

Je eten maken is een eenvoudige extra manier om verpakkingsafval te verminderen. U kunt geld besparen door voedsel te maken, omdat u niet hoeft te betalen voor productie en verpakking.

Een vaak verpakt voedsel dat eenvoudig thuis te maken is, is granola. Probeer ons recept voor granolabasis, die kan worden gewijzigd om smakelijke mashups te produceren, zoals esdoornpecannoot en bosbessenvanille. Nog een uitstekende keuze is zelfgemaakte hummus.

10. Compost

Het is niet altijd mogelijk om elke laatste hap van voedsel te consumeren, zoals de spaghettipompoenschil of de sinaasappelschil. Bovendien is niemand altijd foutloos. Het eten in je koelkast verslechtert in kwaliteit en aantrekkelijkheid als restjes worden vergeten, genegeerde producten verschrompelen en verwelken, of je eet die week meer buiten de deur dan je van plan was.

Zet je plannen voor duurzaam eten in de praktijk nu je wat ideeën hebt! Welke kleine aanpassingen kunt u maken om de gezondheid van de wereld en uw lichaam te verbeteren? Deel het alsjeblieft met ons!

img_team_03_home02-JX6PQV5.jpg

Mary H. Chandler

Bedankt voor uw bezoek aan Voedselagenda! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over duurzaam voedsel voor de toekomst!