PHONE-SERVICES

+31 06-82226541

ACHT TIPS VOOR ETEN VOOR DE PLANEET

De aarde is in gevaar en we kunnen haar niet redden zonder onze manier van eten te veranderen.

Hier zijn enkele voedingsaanpassingen die we allemaal kunnen toepassen om ons te helpen duurzaam en gezond te eten, wat het milieu en onszelf ten goede komt.

De planeet is veranderd door wat we eten. Wereldwijd zijn bossen gedecimeerd om plaats te maken voor het fokken van vee en het verbouwen van gewassen om vee te voeden, terwijl onze oceanen zijn overbevist en tot op het punt van uitsterven gesleept. Voedselproductie is niet alleen de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van soorten, maar speelt ook een rol bij klimaatverandering, goed voor bijna een kwart van alle wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

1. EET MEER PLANTAARDIG VOEDSEL

Er zijn grote hoeveelheden oppervlakte, water en voer nodig om dieren te fokken voor de vlees- en zuivelproductie. Alleen de rundveesector is verantwoordelijk voor ongeveer 15% van alle door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies. Gezien de 500% toename van de wereldwijde vleesconsumptie tussen 1992 en 2016, is het duidelijk dat we onze voeding opnieuw in evenwicht moeten brengen door de nadruk te leggen op groenten en onze consumptie van dierlijke producten te verminderen.

2. Eet meer variatie.

Slechts 12 planten- en vijf diersoorten zijn goed voor 75% van de wereldvoedselvoorziening. Een gebrek aan variatie in de landbouw schaadt het milieu en brengt de voedselzekerheid in gevaar. Daarom moeten we onze voeding meer diversifiëren. Samen met Knorr hebben we Future 50 Foods gekozen die de impact van ons voedselsysteem op het milieu kunnen verminderen.

3. KIES VERANTWOORDELIJKE ZEEVRUCHTEN.

Aquacultuur heeft problemen; ongeveer 94 procent van de visbestanden wordt ofwel overbevist (34 procent) of geëxploiteerd tot het maximale duurzame niveau (60 procent). Als ze echter ethisch worden geproduceerd, kan zeevruchten goed zijn voor het milieu, de economie en het klimaat. Eet lager in de voedselketen, experimenteer met verschillende soorten uit goed beheerde bronnen en kies zeevruchten met verminderde CO2-uitstoot. Zie voor meer informatie onze topaanbevelingen voor zeevruchten!

4. VERWIJDER AFVAL

Voedselverspilling is een serieus probleem. Voedselverspilling is goed voor 30% van de totale productie, met ernstige gevolgen voor het milieu. Na China en de Verenigde Staten zou voedselverspilling zelfs op de derde plaats komen wat betreft de uitstoot van broeikasgassen als het een land was. Koop waar mogelijk losse producten, zodat je precies de hoeveelheid kunt kiezen die je nodig hebt, en vries alles in wat je niet kunt eten terwijl het vers is om afval in je huis te verminderen.

5. KWEEK JE GROENTEN

Wat is er lekkerder dan kakelvers eten uit de tuin? Het is heerlijk, gezond en heeft geen ecologische voetafdruk in vergelijking met maaltijden die in de winkel worden gekocht.

6. ZOEK NAAR PRODUCTEN, INCLUSIEF PALMOLIE, DIE RSPO-GECERTIFICEERD ZIJN.

Niet-duurzame palmolie draagt ​​bij aan de uitstoot van broeikasgassen, verhoogt het risico op klimaatverandering en veroorzaakt uitgebreide ontbossing, waardoor orang-oetans, tijgers en andere dieren in gevaar komen. Het helemaal vermijden van alternatieven kan echter onverwachte gevolgen hebben, omdat sommige tot negen keer zoveel land nodig hebben om te produceren als alternatieven, waardoor ze slechter worden voor het milieu. Zoek naar producten die RSPO-gecertificeerde duurzame palmolie bevatten wanneer u koopt.

7. Vermijd het gebruik van plastic

Zowel de natuurlijke omgeving als ons voedsel bevat tegenwoordig plastic. Neem een ​​herbruikbare tas mee als je gaat winkelen, kies producten die niet verpakt zijn wanneer dat kan en vraag bedrijven die nog steeds plastic gebruiken om alternatieven te zoeken.

8. CONSUMENT WAT IS SEIZOENS

Probeer waar mogelijk seizoensvoedsel van de boerderijwinkel of groenteboer in je buurt op te nemen in je dieet. Naast het helpen van de economie van uw buurt, kunt u lokale boeren ontmoeten en kookadvies van hen krijgen. Met behulp van deze handige kalender bepaal je zelf wat er in het seizoen is.

img_team_03_home02-JX6PQV5.jpg

Mary H. Chandler

Bedankt voor uw bezoek aan Voedselagenda! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over duurzaam voedsel voor de toekomst!